Kun lapsi innostuu säästämisestä – miten neuvon häntä?


Lapsen opastaminen sijoituksissa

Ennen sijoituskohteen valintaa lapsen kanssa kannattaa käydä läpi mihin hän säästää.

Lyhyen aikavälin tavoite

Jos kyse on lyhyemmän aikavälin tavoitteeseen säästämisestä esim. uusi puhelin tai playstation seuraavan 12kk aikana, oma ehdotukseni on nuoremman lapsen kohdalla säästöpossu/purkki missä voi nähdä ja seurata rahan määrän kasvua. Vanhemmalle lapselle toki korkotili on mahdollinen vaihtoehto esim. Norwegian Bank maksaa kirjoitushetkellä 1,75% korkoa.

Pitkän aikavälin tavoite

Oma ehdotukseni on osakeindeksirahastot, jos kyse on pitkän aikavälin tavoitteeseen säästämisestä ja rahoja ei tarvita esim. 10 vuoteen tai pidempään aikaan.  Näitä tavoitteita voisi olla esim. oman asunnon osto aikuisena,  taloudellinen puskuri,  taloudellinen riippumattomuus taikka eläkepäiviin säästäminen jne.

Lisätietoja miten tämän voi käytännössä toteuttaa löytyy aiemmasta kirjoituksestani.

Korkoa korolle ilmiö

Pitkällä aikavälillä sijoitettaessa korkoa korolle ilmiö pääsee tekemään ihmeitä. Kahdeksassa vuodessa 9% tuotto olettamalla sijoitus kaksinkertaistuu. Pidemmällä aikavälillä esim. 64 vuodessa 9% tuotolla sijoitus 256 kertaistuu.

  • 1000 EUR sijoitus 9% tuotolla on 8 vuoden päästä 2000 EUR
  • 1000 EUR sijoitus 9% tuotolla on 64 vuoden päästä 256 000 EUR eli yli neljännes miljoona

Yllä olevat esimerkit eivät huomioi inflaatiota ja toki inflaatio huomioden neljännesmiljoona ei ole ostovoimaltaan niin iso summa 64 vuoden päästä. On se silti ällistyttävän iso summa huomioiden että vain 0,4% summasta on alkuperäistä pääomaa ja 99,6% summasta on tuottoa.

PS. Haluaisin löytää tavan miten opettaa lapsille korkoa korolle ilmiön havainnollisesti siten, että se jää heille mieleen ja he ymmärtävät sen potentiaalin omalla kohdallaan. Ideoita otetaan mielellään vastaan blogin kommenttien kautta.

 

 

 

Recent Content