Mihin sijoituskohteisiin säästäisin?


Helpon ja vaivattoman sijoituskohteen valinta lapselle tai aikuiselle

Moni säästämistä tai sijoittamista aloittava miettii mihin kannattaisi rahat sijoittaa, jotta pääsee nauttimaan korkoa korolle ilmiöstä.

En voi antaa sijoitussuosituksia, koska se oikeus on varattu yrityksille, joille on myönnetty toimilupa sijoitusneuvontaan. Voin kuitenkin kertoa mitä sijoituskohteita itse käytän omalla ja lapseni kohdalla.

Kun sijoitushorisontti on pitkä (10 vuotta tai yli) sijoitan osakkeisiin. Mielestäni helpointa on noudattaa Warren Buffetin suositusta ja käyttää matalan kustannustason indeksiosakerahastoja, jotka ovat helppoja ja vaivattomia.

Näin aloittaisin sijoittamisen alle 60 minuutissa

Tässä viiden askeleen lista miten homman voi aloittaa helposti. Tärkeintä on aloittaminen, itse aina harmittelen sitä, että aloitin 10 vuotta myöhemmin kuin olisin voinut.

 1. Asiakkuuden avaus Nordnettiin
  • Tämä onnistuu yllä mainitusta linkistä aikuiselle pankkitunnuksilla
  • Lapselle joutuu täyttämään papereita kts. aiemi postaukseni
 2. Pankista kuukausittain toistuvan maksun teko Nordnettiin (esim. palkkapäivänä)
  • Kaikista pankeista saanee helposti tehtyä kuukausittain toistuvan maksun
  • Nordnet tilinumeron ja oman viitenumeron löydät Nordnetissa sisäänkirjautuneena:
   • Salkku -> Talletukset -> Tee manuaalinen Talletus
 3. Nordnet kuukausisäästösuunnitelman teko ETF:iin
  • Nordnetissa sisäänkirjautuneena:
   • Kaupankäynti -> ETF Kuukausisäästäminen
  • Omat valintani kohteista ja jakaumasta löydät alempana
 4. Nordnet kuukausisäästösuunnitelman teko Rahastoihin
  • Nordnetissa sisäänkirjautuneena:
   • Kaupankäynti -> Kuukausisäästäminen
  • Omat valintani kohteista ja jakaumasta löydät alempana
 5. Unohda ja odota

Palveluntarjoajat

Suomessa matalan kustannustason indeksiosakerahastoja piensijoittajalle tarjoavat tietojeni mukaan vain Seligson ja Nordnet. Näistä Seligson on selvästi jäänyt kustannustasossa jälkeen. Esim. Seligson Suomi ja Eurooppa  rahaston hallinnointipalkkio on 0,45% luokkkaa. Nordnetissa Super Suomi rahasto on 0% hallinnointikuluilla ja Eurooppa ETF:ään 0,09% hallinnointikuluilla.

Olen käyttänyt molemia ja tehnyt toistaiseksi päätöksen ohjata uudet sijoitukset Nordnettiin kunnes parempi tarjoaja löytyy.

Indeksiosakerahastot Nordnetissa

Rahastoja valitessa kannattaa pitää seuraavat asiat mielessä:

 1. Matalat kulut
 2. Kasvuosuudet
 3. Fyysinen replikointi

Maartin Paasi Nordnetista on tehnyt hyvän blogi postauksen aiheesta ja avaa sitä miksi yllä mainitut asiat ovat tärkeitä.

Maailman parhaat ETF rahastot blogi postauksessa Maartin Paasi on listannut Nordnetin rahastoja havainnollisesti.

Kuva Maartin Paasin Nordnet blogista

Rahastot joita itse käytän

 1. Kaikki superrahastot, koska ne ovat kuluttomia
 2. db x-trackers EURO STOXX 50 UCITS ETF (DR) 1C (DXET)
 3. iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8)

Kannattaa huomioida, että superrahastoja voi merkitä (eli ostaa) eurolleen halutun summan, eikä tarvitse ostaa kokonaisia osuuksia. ETF rahastot, ovat pörssilistattuja ja niillä käydään kauppaa vain kokonaisina osuuksina. Kirjoitushetkellä arvot ovat SXR8 204,07 EUR / kpl ja DXET 47,130 EUR / kpl.

Kuukausisäästäminen Nordnetissa

Omasta mielestäni paras tapa sijoittaa on kuluttoman kuukausisäästämisen kautta. Tällöin pääsee nauttimaan ajallisesta hajautuksesta kun rahasto osuuksia tulee ostettua 12 kertaa vuodessa tasaisin väliajoin.  Kaikki tapahtuu automaattisesti ilman, että tarvitsee itse tehdä mitään aloittamisen jälkeen.

Sijoitussuunnitelma

Itse hajautan USA:han ja Eurooppaan. Kirjoitushektellä kohdistan kuukausisäästöt karkeasti 40% USA:han ja 60% eri Euroopan markkinoille superrahastojen ja EuroStoxx ETF:n kautta.

Mikäli aiempia sijoituksia ei olisi kohdistaisin karkeasti 50% USA:han ja 50% Eurooppaan. Tämä toki onnistuu vain, jos kuukausisäästö summa on riittävän suuri, että voi hyödyntää yli 200euroa per kpl kustantavaa SXR8 ETF:ää.

Nordnetilla on tällä hetkellä alarajana kuukausisäästämisessä 15 EUR per rahasto. Jos kuukausittainen sijoitussumma on siis pieni voi valita esim. pelkästään yhden superrahaston käyttöön.

Itse valitsin omalle lapselleni toistaiseksi pelkän Suomi Superrahaston, joka seuraa OMX Helsinki 25 – osakeindeksiä ja sisältää siten isoja suomalaisia kansainvälisiä yrityksiä.

Recent Content