Näin aloitat lapselle säästämisen


Lapselle voi aloittaa säästämään monella eri tapaa. Sen voi tehdä pankissa tilille, korkorahastoon taikka osakerahastoon. Itse aloitin omalle tyttärelle säästämisen ensin Seligsonissa indeksirahastoihin kuukausisäästö muodossa. Se oli helppoa ja vaivatonta.

Myöhemmin Nordnet julkaisi kuukausisäästö ohjelman ja kuluttomat super rahastot ja sain viimein 2017 joulukuussa vaihdettua sinne. Tai siis vanhat sijoitusket jäivät Seligsoniin, mutta uudet kohdistetaan kuluttomaan vaihtoehtoon.

Sijoituskohteen ja kulujen merkitys tulokseen on valtava. Pitkällä aikavälillä kannattava valinta on osakeindeksirahasto. Tätä suosittelee myös yksi maailman varakkaimmista sijoittajaista, Warren Buffet.

Step by step ohjeet lapselle säästämisen aloittamiseen

Helppo valinta on Nordnet. Pienet kulut ja äärimmäisen luotettava toimija. Suomessa paikan päälle jos haluaa mennä käymään se onnistuu vain Helsingissä, mutta en itse ole koskaan konenut tarvetta käydä konttorilla kun kaikki hoituu Nordnet verkkopalvelun kautta.

Aikuiselle Nordnet tilin avaus on todella nopeaa ja vaivatonta sen voi nimittäin hoitaa verkkopankkitunnuksilla. Valitettavasti lapsen kohdalla täytyy täyttää papereita, mikä on aika tylsää puuhaa. Tilin avaaminen ei kuitenkaan maksa mitään, eikä ole mitään kuukausimaksuja. Jos lisäksi käyttää kuluttomia superrahastoja ei ole edes mitään kuluja. Aivan mahtavaa siis.

Näin pääset alkuun

  1. Avaa Nordnet.fi tästä linkistä tai kirjoita selaimeen
  2. Paina yläpalkin ‘Tule Asiakkaaksi’ linkkkiä

3. Valitse uudella sivulla ‘Alaikäinen’ radio button

4. Paina ‘Avaa asiakkuus alaikäiselle’ nappia

5. Täytä salkkuhakemus alaikäiselle lomake

5.1 Lomakkeen täytössä huomioitava kohta ‘Voit muuttaa suomalaisen tilinumerosi vanhaan muotoon poistamalla IBAN-tilinumeron alusta kaksi ensimmäistä kirjainta ja numeroa (FIXX).’

5.2 Toimiala on hieman hassu kohta. Ehdottaisin siihen vakio arvoa ‘Palkansaajakotitaloudet’

6. Kun lomake on täytetty paina ‘Jatka’

7. Vahvistus sivulla

7.1 Tallenna pdf’t

7.2 Rastita ruutu

7.3 Huomaa ‘Tarvittavat sopimusliitteet’ kohta

7.4 Voit valita: A) Tulosta sopimus ja postita tai B) Nordnet postittaa sopimuksen kotiin täytettäväksi

8. Tulet sivulle, missä kehotetaan allekirjoittamaan sopimus ja postittamaan se

9. Sopimus allekirjoitetaan (molemmat vanhemmat) ja tarvittaessa mukaan laitetaan valtakirja

9.1 Myös vanhempien henkilölliyystodistusten kopiot oikeaksi todistettuna liitteeksi

9.2 Lopuksi koko nivaskan voi postittaa Nordnetille

Edit 6.2.2018: Nordnet ei ainakaan joulukuussa 2017 hyväksynyt sähköisesti lähetettyä pdf:ää. Paperit piti tulostaa ja postittaa. Meni kyllä läpi paperit mitkä oli sähköisesti allekirjoitettu pdf editorilla, mutta piti silti tulostaa ja lähettää.

Verovapaa rahalahja

Suomessa saa antaa verovapaita rahalahjoja yhdeltä henkilöltä toiselle yhteensä 4999eur edestä kolmen vuoden aikana. Näin ollen, jos haluaa antaa lapselleen tai lapsenlapselleen jne. rahalahjoja ajallisesti hajauttaen silloin voisi laskea, että sopiva maksimi summa on 4999€ / 36 kk eli 138,86€ kuukaudessa tai jos pyöristää vähän alaspäin niin 135€ kuukaudessa. Jos haluaa antaa enemmän sitten toki molemmat vanhemmat voivat antaa tuon saman summan.

Lahja tarkoittaa sitä, että omaisuus siirtyy toiselle henkilölle ilman korvausta. Lahjasta pitää maksaa lahjaveroa, jos samalta lahjanantajalta saatujen lahjojen arvo on kolmen vuoden aikana 5 000 euroa tai enemmän.

vero.fi

Lahjakirjapohja

Verottajan tämän hetkisen ohjeen mukaan lahjaveroilmoitus tulee tehdä, jos lahjasta pitää maksaa lahjaveroa. Jos olet siis lahjoittamassa verovapaata lahjaa ei tarvitse tehdä lahjaveroilmoitusta. Jos kuitenkin haluat, että kykenet osoittamaan mistä lahjat ovat tulleet jos joskus tulee kysyttävää niistä kannattaa pitää kirjaa. Lahjakirjan tekeminen on yksi tapa pitää kirjaa.

Kirjanpidollisen arvon lisäksi lahjakirja on kiva tapa näyttää lapselle mistä rahastolahjassa on kyse. Itse olen havainnollistanut lahjaa alla olevan lahjakirjapohjan avulla jonka laadin joskus aiemmin. Olen kerran myös antanut Fiskars osakkeita lahjaksi ja silloin vein lapset 6-8v käymään Fiskars kylässä, joka tarjosi mahdollisuuden konkretisoida hauskalla tavalla minkä laisia tuotteita Fiskars tekee.

Lahjakirjapohja esimerkki

Jos haluat käyttää alla olevaa pohjaa niin helpoin tapa on ladata tästä google docs linkistä sama pohja dokumenttimuodossa ja tallentaa ja muokata sitä.

Tämä lahjakortti oikeuttaa Nordnet Superrahasto Suomi osuuksiin 50 € edestä.

Sijoituksen arvioitu arvo 20 vuoden sijoitusajan jälkeen on 258 €.

Nordnet Superrahasto Suomi on täysin kuluton indeksirahasto Suomessa. Rahasto seuraa OMXH25-indeksiä, eli Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä, ja sijoittaa osingot uudelleen kasvuosuuksien tavoin.

Alla näet listan yrityksistä, joita rahastoon kuuluu. Esimerkkeinä KONE, joka tuottaa hissejä ja liukuportaita ja Wärtsilä, joka valmistaa laivan moottoreita.

Miten käytännössä säästän lapselle Nordnetissä

Itse olen avannut lapselleni Nordnet asiakkuuden ja kytkenyt sen omaan asiakkuuteeni siten, että voin kirjautua sisälle Nordnettiin omilla tunnuksillani ja näen oman ja lapseni asiakkuuden.

Pääsen pikakirjautuminen toiminnon avulla asiakkuuksiin tai salkkuihin joissa toimin valtuutettuna. Seuraavaksi automatisoin sijoittamisen siten, että aloitan kuukausisäästämisen ja teen pankissa toistuvaismaksun, joka erääntyy kerran kuukaudessa ennen Nordnetin kuukausisäästö päivää.

Kuukausisäästäminen

Nordnetissä on helppo aloittaa kuukausisäästäminen kun asiakkuus on ensin avattu. Menee vain Kaupankäynti kohdan alta kohtaan Kuukausisäästämminen.

Paina seuraavaksi Aloita kuukausisäästäminen ja valitse sitten rahastot. Itse käytän kuluttomia superrahastoja, joissa minimerkintä on 15eur ja voi valita kolmesta vaihtoehdosta minä päivänä sijoitus tapahtuu. Jos haluat lukea lisää siitä mihin itse sijoitan kts. tämä toinen artikkelini.

Jos summa on pieni esim. 15eur tai 30eur kuukaudessa mielestäni on hyvä hajauttaa vain esim. Suomi ja Ruotsi rahastoihin. Jos on isompi summa käytettävissä ottaisin mukaan myös ETF-kuukausisäästämisen ja esim. iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8) ETF rahaston, mutta haasteena on että yksi osuus maksaa tällä hetkellä n. 250€, jolloin kuukausittaisen summan tarvitsisi olla jo aika iso tai sitten pitäisi kerätä useampi kuukausi jotta voi tehdä sijoituksen.

Kannattaa kuitenkin huomata, että Nordnet Superrahasto Suomi on OMX Helsinki 25 indeksin tuottoon tähtäävä rahasto ja siinä on isoja kansainvälisiä yrityksiä kuten Kone, Nokia ja Wärtsilä, joiden tuotto ei ole riippuvainen suoraan suomen tilanteesta. Eli vaikka hajautus onkin vain 25 osakkeeseen, jotka on listattu Helsingin pörssiin saa sijoittaja kuitenkin nauttia globaalista hajautuksesta siinä mielessä että kohdeyritykset ovat isoilta osin globaaleja toimijoita.

Rahasto on Suomen markkinoille sijoittava osakeindeksirahasto, ja rahaston tavoitteena on jäljitellä OMX Helsinki 25 Index -osakeindeksin koostumusta ja siten myös indeksin muodostamaa tuottoa.

Nordnet Superrahasto Suomi avaintietoesite

Nordnetin ohjeet ovat varsin hyvät kts. alla.

Kuukausisäästäminen rahastoihin tarkoittaa yhteen tai useampaan valittuun rahastoon säästämistä kuukausittain tietyllä summalla. Rahastoihin voit säästää jo 15 eurolla kuukaudessa per rahasto. Kuukausisäästö tehdään suoraveloituksena osake- ja rahastosalkustasi kuukausittain.

Näin teet kuukausisäästösopimuksen:

Voit valita joko yhden tai useamman rahaston, joihin haluat tehdä kuukausisäästösopimuksen. Kuukausisäästösopimuksen voi tehdä kaikkiin rahastoihin, joita Nordnet tarjoaa palvelussaan. Kuukausittainen minimimerkintä on useimmissa rahastoissa 15 euroa per rahasto. Joissain yksittäisissä rahastoissa minimimerkintä voi olla suurempi.

Kuukausisäästäminen rahastoon toteutetaan kerran kuussa valintasi mukaan joka kuun 5., 15. tai 28. päivä tai sitä seuraavana pankkipäivänä, jos kyseinen päivä ei ole pankkipäivä.

Kun teet kuukausisäästösopimuksen, varmista, että valitusta salkustasi löytyy tarpeeksi rahaa kattamaan tulevat rahastomerkinnät, muuten rahastotoimeksiantoja ei voida toteuttaa. Kuukausisäästön summa veloitetaan siitä salkusta, johon olet tehnyt kuukausisäästösopimuksen.

Toistuva talletus

Jos tarkoituksesi on kuukausittain siirtää Nordnetiin tarvittava rahamäärä toisesta pankista, katso Talletukset-sivulta kohdasta “Tee manuaalinen talletus” kaikki Nordnetin tilinumerot, joille voit tehdä toistuvaistalletuksen, ja henkilökohtainen viitenumerosi. Kun siirrät rahaa viitemaksulla Nordnetiin, huomioithan että siirto saattaa kestää pari pankkipäivää.

Recent Content